Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije u želji da zainteresuje stručnu javnost i podigne nivo edukacije i svesti o principima i trendovima igre dece, organizuje II Međunarodni stručni skup – Igra u otvorenom prostoru koji će se održati 21. i 22. marta 2018. u Hotelu M, Bulevar Oslobođenja 56a, Beograd, Srbija.

Skup je namenjen projektantima, upravljačima i inspekcijskim službama, predstavnicima relevantnih institucija odgovornih za planiranje i izgradnju prostora za decu, javnoj administraciji, lokalnim zajednicama, proizvođačima i uvoznicima opreme za dečija igrališta.

DEŠAVANJA:

STRUČNI SKUP: Prvog dana stručnog skupa planirana su predavanja i prezentacije renomiranih predavača iz Portugala, Češke, Hrvatske i Srbije koji su potvrdili dolazak, kao i zainteresovanih učesnika čiji radovi budu uvršteni u zvanični program skupa.

Teme stručnog skupa:

 • Potrebe dece na prostorima za igru;
 • Novi evropski standardi;
 • Projektovanje sigurnih dečijih igrališta;
 • Standardi kao korisno sredstvo za projektovanje igrališta;
 • Bezbednost na prostorima za igru dece;
 • Zahtevi, preporuke i primeri dobre prakse na prostorima za igru dece;
 • Procena rizika prilikom izbora opreme za igru i materijala za podlogu;
 • Novi trendovi u dizajnu dečijih igrališta;
 • Upotreba prirodnih elemenata: voda, pesak, drvo, kamen.

RADIONICE: Drugog dana biće održane dve radionice koje će voditi renomirani predavač iz oblasti bezbednosti dece na prostorima za igru.

Teme radionica:

 • Projektovanje bezbednih dečijih igrališta (prepodnevni termin);
 • Upravljanje – kontrolisanje i održavanje dečijih igrališta (popodnevni termin)

Moderatori radionica:

 • Helena Menezes (Risk Vision), Portugal. Kao ekspert za bezbednost dece Helena je predstavnik ANEC (The European Consumer Voice in Standardisation) u CEN TC 136 (the CEN Technical Committee on playground safety). Suosnivač je i dugogodišnji predsednik Asocijacije za bezbednost dece iz Portugalije. Članica je i Portugalskog tehničkog odbora za igračke i predmete za decu.
 • Uroš Brzaković (Centar za sprečavanje nesreća), Srbija. Uroš je osnivač i predsednik CSN, udruženja koje je posvećeno unapređenju bezbednosti, posebno na prostorima za igru. Uža specijalnost su mu upravljanje i procena rizika na prostorima za igru dece. Sertifikovani je inspektor za prostore za igru dece.

Sertifikati: Učesnici radionice dobijaju sertifikate.

PRIJAVE: Obrasci prijave se nalaze u prilogu.

PREDAVAČI: Zainteresovani predavači se mogu prijaviti popunjavanjem prijave (ZA PREDAVAČE). Prijavu i rad je potrebno poslati na e-mail: upas.skup@gmail.com do 22.01.2018. god.

Propozicije: Za učešće u zvaničnom programu Stručnog skupa može se prijaviti najviše jedan rad u vidu prezentacije, koji je u skladu sa temama skupa. Prezentacija treba da bude izrađena u Microsoft PowerPoint ili PDF formatu i ograničena na 25 minuta izlaganja.

Prispele prijave, odnosno radove pregledaće posebna komisija UPAS koja će do 29.01.2018. obavestiti o odabranim radovima.
Broj predavača je ograničen.

UČESNICI: Ostali zainteresovani koji žele da prisustvuju Stručnom skupu treba da popune prijavu (ZA UČESNIKE) i pošalju na e-mail: upas.skup@gmail.com do 01.03.2018. god.

Kotizacija za učesnike iz Srbije

Kotizacija za učešće na Stručnom skupu „Igra u otvorenom prostoru“ – Značaj igre, zdravlje, bezbednost, dizajn je 7.000,00 din.
Kotizacija za učešće na radionici je 8.000,00 din.
Kotizacija za dva dana učešća je 13.000,00 din.

Pogodnosti za učesnike iz Srbije

Za uplate koje budu izvršene do 01.02.2018. godine, odobren je popust od 20%, odnosno: 5.600,00 din (prvi dan), 6.400,00 din (drugi dan) i 10.400,00 din, za dva dana.
Članovi UPAS koji su platili članarinu za 2017/18 godinu, zaposleni u predškolskim ustanovama i studenti plaćaju kotizaciju umanjenu za dodatnih 10%, u skladu sa vremenom uplate.

Kotizacija za učesnike iz inostranstva

Kotizacija za učešće na Stručnom skupu „Igra u otvorenom prostoru“ – Značaj igre, zdravlje, bezbednost, dizajne je 60 eura.
Kotizacija za učešće na radionici je 70 eura.
Kotizacija za dva dana učešća je 110 eura.

Pogodnosti za učesnike iz inostranstva

Za uplate koje budu izvršene do 01.02.2018. godine, odobren je popust od 20%, odnosno: 45 eura (prvi dan), 55 eura (drugi dan) i 90 eura za dva dana.
Članovi HDKA, DKAS koji su platili članarinu za 2017/18 godinu i studenti plaćaju kotizaciju umanjenu za dodatnih 10%, u skladu sa vremenom uplate.

Poslednji rok za uplatu kotizacija je 15.03.2018. god.
Detaljne instrukcije za uplatu kotizacije učesnici će dobiti odmah nakon prijema i obrade prijave.
Pravna lica kotizaciju plaćaju na osnovu predračuna.

Predavači čiji radovi budu uvršćeni u zvanični program skupa su oslobođeni kotizacije.

U cenu kotizacije uključeni su:

 1. Radni materijal
 2. Posluženje za vreme kafe pauze
 3. Ručak
 4. Izrada sertifikata (za učesnike radionice)

Vaše sugestije, pitanja i dr. možete poslati na e-mail: upas.skup@gmail.com

Više informacija i prijave za učesnike i predavače nalazi se u prilozima.

01 Prijava za predavače ćirilica
01 Prijava za predavače latinica
01 Application for lecturers eng

02 Prijava za učesnike ćirilica
02 Prijava za učesnike latinica
02 Application for partcipans eng

Poziv cirilica_Igra u otvorenom prostoru
Poziv latinica_Igra u otvorenom prostoru
Invitation-eng_THE-PLAY-IN-THE-OPEN-SPACE